OFPEC Forum

Editors Depot - Mission Editing and Scripting => OFP - Editing/Scripting General => Topic started by: recon on 19 Mar 2003, 12:07:43

Title: scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 12:07:43
I am in the process of making an S.A.S mission to destroy mobile scud launchers, but what  the hell do you do to have a scud launcher start with the missile raised? I have tried writing(scudstate scudone>=4) in the init line but it does not work, how is this done?
Title: Re:scudstate
Post by: Flapje on 19 Mar 2003, 12:12:16
scudState scudOne>=4

0 - No activity,
1 - Launch preparation,
2 - Launch prepared,
3 - Ignition,
4 - Launched.

I got this in my own little comm ref, scudstate 4 is launched, so I think you may want scudstate 2
and maybe the scudOne is the name of the scudlauncher? dunno, I just picked this up somewhere, but never used it  :P

maybe you can try putting it in a trigger also
Title: Re:scudstate
Post by: macguba on 19 Mar 2003, 12:24:37
Scudstate is a condition, not an instruction.     It checks to see if the scud is in a particular state.   It does not make the scud do anything.    Read  this (http://www.ofpec.com/yabbse/index.php?board=6;action=display;threadid=6382;start=0) thread.
Title: Re:scudstate
Post by: Flapje on 19 Mar 2003, 12:27:38
yay, this is where I got it from  :D
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 13:06:31
that does not work!
 I created a new notepad thing and wrote
  scud1 action ["scudlaunch"]
  exit. called it scud.sqs
  Then I put it in users,name,missions,missionname
 Went into the mission put in a trigger and in the activation feild wrote []exex "scud.sqs" it said exex unknown operator i also tried exe, did not work! all I want is for a scud launcher to start with the missile raised, how how how!
Title: Re:scudstate
Post by: macguba on 19 Mar 2003, 13:11:55
Stay calm, recon.  8)     We all get frustrated, and it never helps.  ;)

The correct syntax is

[] exec "scud.sqs"

but you don't really need a script.   You could just use a trigger

condition:    true
on activation:    scud1 action ["scudlaunch"]

providing of course that you have named the scud "scud1".    Actually, you could put it in the init field of the scud

this action ["scudlaunch"]
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 13:28:00
None of those seem to work,
  It says scud.sqs not found. this is probably due to a mistake by myself but if somebody could tell me in detail a tried and tested method of achiving a scud that starts with missile raised that would be magic!
Title: Re:scudstate
Post by: Knut Erik on 19 Mar 2003, 13:33:28
Oookay. I'll try to help you as best I can.

In your OperationFlashpoint\users\yourname\mission\missionname, create a sqs file called scudlaunch.
In the scudlaunch file type this:

scud1 action ["scudlaunch"]
exit

Then name your scud scud1. Now. Put this in the the init field of scud1
this exec "scudlaunch.sqs"

Does this help?
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 13:49:51
I just tried that and it said "scudlaunch.sqs" not found.
   I went into users/myname/mission/missionname and opened a new notepad wrote what you said and called it "scudlaunch.sqs" but it said not found.
Title: Re:scudstate
Post by: Flapje on 19 Mar 2003, 13:51:58
if you did it in notepad you must save as scud.sqs and not as scud.sqs.txt.
So, when you save it, you see a thing on the bottom that says text document (.txt) click on that, and choose all documents. Then save it as scud.sqs
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 14:27:16
That doesent make any difference, it still says not found. ok if im in my mission folder I right click and go to new text document write in it
    scud1 action ["scudlaunch"]
    exit
 Then i save it and rename it scud.sqs then go into my mission and either write
            this exec "scud.sqs" in the init line or make a trigger and write in it
            [] exec "scud.sqs"
  I have tried those and they do not work, This is so annoying, please help.
Title: Re:scudstate
Post by: macguba on 19 Mar 2003, 14:41:21
OK lets stop and think for a moment.

If the error message says file not found, that means that has started to look for the file.   Which means the problem is not in how you execute the file.

Therefore, it must be the case that there is no file called scud.sqs in your mission folder.

Remember Sherlock Holmes.   "When you have eliminated the impossible, whatever is left - however improbable - must be the truth.

So if  you can see a file apparently called scud.sqs in the correct folder, it must be the case that the file is actually called something else.   (Unless your OFP is totally screwed up.)

So it looks as if Flapje might be right and your file is called scud.sqs.txt .... this is  a common problem.

Open up the folder in your Windows Explorer.   (Assuming you have windows)   Click on Tools - Folder Options - View.   Uncheck "hide file extensions for known file types".    Click on Apply etc etc

You should now be able to see the whole name of your file.
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 14:50:04
please excuse my igrorance but do you mean open my script? and how do i open it with windows explorer?
 Please be specific as I am a melon head!
Title: Re:scudstate
Post by: macguba on 19 Mar 2003, 15:52:46
If you have the right keyboard look at the bottom left ... between the Ctrl and Alt keys there is a key with a Windows logo on it.    Press and hold.    While holding it down press the letter e" key.    

Alternatively, if you have an icon on your computer called "My computer", double click on that.

You are now in Windows Explorer.    

I didn't mean open the script, I meant open the folder that contains the script.    It's called something like mymission.abel and contains

mission.sqm
scud.sqs (we hope)
and possibly other files like briefing.html

(Sorry, I know I'm probably teaching my grandmother to suck eggs here, but there's no harm in covering every step.)

Now you can go back to my previous post and hopefully it will make more sense.    When you created scud.sqs, what software did you use?   Was it Notepad?
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 15:56:31
Yes it was, I will try what you just said, Hang on I just saved my notepad script as text document and then as all files, I put it in the recycle bin and it said it was a sqs file is that what I need?
Title: Re:scudstate
Post by: dmakatra on 19 Mar 2003, 16:00:56
To end this once and for all I make a script for you!
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 16:03:08
Thanks, that would be fantastic!
             Thanks again, how would I get it?
Title: Re:scudstate
Post by: dmakatra on 19 Mar 2003, 16:06:13
I have attatched it. All ya have to do is put it in your username/missions/missionname folder and put this in a trigger:

[ScudName] exec "KickUSasswiththescud.sqs"

Where ScudName is the name of the scud.

Ah, I love long names :P :D
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 16:26:35
Im sorry but it doesent work! I have 1.90 if that makes a difference, I put it in the proper folder executed it and there is an error message at the top of the screen.
Title: Re:scudstate
Post by: dmakatra on 19 Mar 2003, 16:33:32
Could you tell me what you put in the trigger, plz?
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 16:35:57
[scud1] exec "KickUSasswiththescud.sqs"

    Does the scud have to be empty or some other thing?
Title: Re:scudstate
Post by: macguba on 19 Mar 2003, 16:50:00
Right, I got bored of this.

IGNORE THE WHOLE OF THIS THREAD EXCEPT THIS POST !!


Q.   How do I make a scud move its missile into the upright ready-to-lauch position at the start of a mission?

A.   In the init field of the scud type

this action ["scud launch"]

note the space in scud launch.   The scud is side East (not empty).

QED




Which all goes to prove

a) check your syntax!

b) if you want to know how to do something that's in an official mission, un-pbo it and find out.    Which is what I have just done.
Title: Re:scudstate
Post by: dmakatra on 19 Mar 2003, 16:51:03
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!! WE ARE SO STUPID!!!!!!!!!! ;D

Attatched the "improved" script ;D
Title: Re:scudstate
Post by: recon on 19 Mar 2003, 17:06:10
Thanks buddy! also this works
    This action ["scud launch"] in the init field.
  :-* ;D
Title: Re:scudstate
Post by: Artak on 19 Mar 2003, 18:00:31
Armstrong you're little piece of code there looks just as non-working as the one you posted before.


To avoid the next obvious question..

Q: How do I launch the scud missile after the launch preparation?

A: name your scud and put this in some activation field or a script (for example a waypoint or a trigger)                                 scudname action ["scud start"]